Centered Riding®
Centered Riding® (CR) is een innovatieve manier om klassieke rijprincipes te leren en aan te leren, waarbij gebruik wordt gemaakt van lichaamsbewustzijn, centreren en visualisaties.
Sally Swift, de oprichtster van Centered Riding® ontwikkelde de principes (ademhaling, zachte ogen, centreren, bouwstenen en gronding), waarbij ze functionele anatomie, beeldspraak, biomechanica van paard en ruiter, en elementen uit de vechtsporten gebruikte als hulpmiddelen om de balans en effectiviteit van de ruiter te verbeteren.
“Het uiteindelijke doel van Centered Riding® is niet om een discipline op zich te zijn. Het moet vooruitgaan in zijn puurste en minst gecompliceerde vorm, zodat het kan worden geïntegreerd in alle disciplines van het rijden.” Sally Swift.
Wat zijn de voordelen van Centered Riding®?
CR is gebaseerd op kennis van de anatomie van mens en paard, balans, beweging en op het begrijpen hoe de geest het lichaam beïnvloedt, en hoe beiden het paard beïnvloeden. Het maakt gebruik van centrerings- en aardingstechnieken uit de oosterse krijgskunsten, samen met lichaamsbewustzijn, mentale beelden en sportpsychologie. Door lichaamsbewustzijn te vergroten, oude patronen te doorbreken en ze te vervangen door een meer gebalanceerd, vrij en gecoördineerd gebruik van het lichaam, kunnen zowel paard als ruiter vrijer en comfortabeler bewegen en hun beste prestaties ontwikkelen.
Wat kan Centered Riding® voor jou betekenen?
CR leert je hoe je je lichaam kunt helpen om te doen wat het moet doen om goed te kunnen rijden. CR-technieken helpen soepelheid, stabiliteit en duidelijkere hulpen te bevorderen, waardoor het rijden voor zowel paard als ruiter comfortabeler wordt. Terwijl je de principes leert, en ervaart door de bewegingen en reacties van je paard, stemmen jij en je paard op elkaar af en werken ze in harmonie samen. Deze technieken kunnen het vertrouwen en plezier vergroten en spanning bij paarden en ruiters verminderen, waardoor trainen gemakkelijker wordt. Ze helpen mensen ook om te gaan met oude verwondingen of chronische aandoeningen die pijn veroorzaken tijdens of na het rijden.
CR stelt ruiter en paard in staat om in harmonie en op een natuurlijke wijze samen te werken. CR kent daarvoor een vierledig streven:
- Rijden met zo min mogelijk spanning
- Rijden met zo min mogelijk inspanning
- Rijden zonder het paard te hinderen
- Rijden met plezier
De samenwerking tussen ruiter en paard komt tot stand door het toepassen van wat CR noemt:
- Zachte ogen
- Juiste ademhaling
- Centreren
- Blokken stapelen
Daarnaast wordt het rijden effectiever door het implementeren van: ‘aarden/ gronden’ (rijden met “de voeten op de grond”) en ‘clear intend’ (heldere intentie, een duidelijk plan hebben wat je wilt, vraagt en daarbij blijven).
Zachte ogen
Dit is een middel ter bewustwording van het eigen lichaam en dat van het paard. Het maakt de blik ‘ruimer’. Een strakke concentratie op het paard (harde ogen) veroorzaakt hinder, spanning en inspanning. Bij strakke concentratie is er gevoelsverlies. Zachte ogen en dus een ruimere blik geeft de mogelijkheid tot het bouwen van een voorbereidend mentaal plaatje van het te rijden figuur.
De juiste ademhaling
Een middel om de spanning te verminderen, in zowel het eigen lichaam als dat van het paard. Bijvoorbeeld het inhouden van de adem zorgt voor spanning. Een juiste ademhaling onder alle omstandigheden geeft de mogelijkheid er zo mee om te gaan dat hulpen zachter, onzichtbaarder en efficiënter worden.
Het centreren
Een middel om als ruiter te leren vanuit balans te werken. Ons centrum zit net onder de navel vlak voor de lendenwervel, al onze bewegingen hebben dat uitgangspunt. Het gaat erom controle te hebben over de basis van onze energie. Door het centreren komt het zwaartepunt lager te liggen, de zit wordt dieper, rustiger en stabieler.
De balans en dus de controle hierover wordt gemakkelijker.
De bouwstenen
Een middel om veel beter te zitten. Uit de stoelzit (of andere onjuiste zit) naar de ruiterzit. Schouder, heupgewricht en enkel komen boven elkaar. Enkels, knieën en heupen worden stabiele schokdempers waardoor je beter kunt meebewegen met de bewegingen van het paard.
Er ontstaat een middenpositie (die is flexibel), waardoor het zwaartepunt van het eigen lichaam en dat van het paard samenvallen. Het paard komt beter in balans en kan vloeiender bewegen. Achterhoofd boven de zitbeenderen.
Interesse in een les? Neem contact op!