Horse Agility
Het kan zijn dat je nog nooit gehoord hebt van horse agility. Dat is ook niet zo gek want het is nog niet heel bekend in Nederland. Het is vrij nieuw.
Sinds januari 2023 werk ik samen met Horse Agility Nederland. Wij bundelen onze krachten om jou en je paard op de juiste manier te begeleiden wanneer je kennismaakt met horse agility. Ook op hoger niveau zorgen we ervoor dat je samen met je paard, in harmonie je doelen kunt behalen. We werken met Horsemanship methodes en leerprincipes. In het rijden leren we je de basics van Centered Riding, waardoor we je zit en balans kunnen verbeteren en je goed en zacht met de bewegingen van het paard kunt meegaan. Bij beiden is het volgende van toepassing:
Plezier – verbinding – communicatie – samenwerking – uitdaging – verrijking – vertrouwen – vrijheid – balans – heldere intensie.
Maar wat is het nu eigenlijk?
Horse agility betekent behendigheid met je paard. Veel oefeningen uit de horse agility komen je misschien wel bekend voor, zoals de honden agility of uit andere takken van de sport. We noemen horse agility ook wel ‘spelen met paarden’.
Agility zorgt er niet alleen voor dat je paard fit en soepel blijft of wordt, maar het biedt je paard ook een mentale uitdaging. Aangezien je paard bij horse agility over, tussen, langs en onder verschillende vreemde obstakels zal lopen, wordt de vertrouwensband tussen jou en je paard versterkt.
Het leuke is dat horse agility voor bijna elk paard geschikt is. Jonge paarden, paarden en eigenaren die eens wat anders willen, oudere paarden of paarden die niet meer bereden kunnen worden en zelfs een paard wat minder dapper is kan horse agility doen.
Er wordt met maximaal 6 paarden per groep in een bak gewerkt (afhankelijk van de grootte van de bak kan dit uiteraard afwijken). Dit om iedereen genoeg individuele aandacht te kunnen geven en daarnaast kan er op die manier ook op een veilige manier voor iedereen langs de obstakels worden gegaan.
Hoe een dag eruit ziet verschilt per level. De eerste keer start je met level Basis. We beginnen met een introductie gevolgd door theorie over paardentaal. Vervolgens starten we met een ”makkelijk” minder spannend parcours zodat je paard niet gelijk worden overprikkeld door alle nieuwe dingen in de bak. Als je paard eraan toe is zal het parcours wat uitdagender worden gemaakt. Ook daar beginnen we klein mee en werken we toe naar het uiteindelijke doel. Aan het einde zal er een evaluatie plaatsvinden en is het mogelijk om tips en advies te krijgen zodat je thuis zelf kan oefenen. Ook ontvang je een bewijs van deelname. In overleg met de trainers kun je met je bewijs van deelname en goedkeuring naar een volgend level.
Heb je een paard die heel gevoelig is en veel drukte en nieuwe dingen niet fijn vindt, zijn er ook privé- en duolessen te boeken. Hierbij ben je dus alleen of met 1 ander paard in de bak en staat niet de hele bak vol met obstakels maar oefenen wij per les 1 á 2 onderdelen.
Lijkt het jou ook leuk om met jouw (verzorg-)paard/pony de horse agility te ontdekken? In een gezamenlijke flow werken aan een goede vertrouwensband, een connectie krijgen waarbij jij uiteindelijk in vrijheid met jouw paard kan werken en spelen? Wacht dan niet langer!
Er zijn diverse levels te boeken om zo als combinatie te kunnen groeien binnen de horse agility.
Je kan de oefeningen zowel naast je paard doen als op je paard. Echter, met name wanneer horse agility nog nieuw voor je is raden we aan dit eerst aan de hand te doen.
Wat je nodig hebt
Bij horse agility werk je enkel met een (touw)halster. Elk halster is geschikt zolang het qua ontwerp en maat geschikt is voor het paard: touw/leadrope met een lengte tussen de 3 en 4,5 meter en zo nodig met beenbescherming. Zweep en sporen zijn niet toegestaan. Je werkt verder met positieve beloningen. Dit houdt in dat je je paard beloont met een clicker, ontspanning, voedsel of stemhulpen wanneer je paard het goed doet.
Zolang je gepast en veilig gekleed bent om in de buurt van paarden op de grond te zijn, is er geen dresscode in horse agility. Het dragen van een cap naast je paard is je eigen keuze, maar zit je op je paard dan is het dragen van een cap verplicht.
Er is geen minimale leeftijd, maar het is een vereiste dat je zelf veilig het paard kan begeleiden of rijden. Zo niet, dan moet je een begeleider meenemen die je de gehele les kan helpen.
Al met al wordt het met horse agility een superleuke dag zowel voor jezelf als je paard!
Verdere informatie en tarieven vind je op de website van Horse Agility Nederland.